TOUBKAL EXPRESS

Alçada: 4.167 m.
Localització: Serralada de l’Atlas ( Marroc)
Principals dificultats: Climatologia i condicions de la neu i el gel.
Dia de cim: 7 de Desembre 2012.

Tot i no ser un cim complicat, té un caràcter especial i la motivació de coneixer la cultura bereber.

Descripció:

El Toubkal és el cim de major alçada dins de la serralada del Gran Atlas del Marroc, i el cim més alt de tot el nord d’Àfrica.

Tot i no ser un cim complicat, té un caràcter especial i la motivació de coneixer la cultura bereber que en un senyal d’hospitalitat obrin les portes al foraster i permeten que disfruti de l’entorn compartint una tassa de té.

El recorregut discorre entre llogarets que poblen les valls, llocs sagrats, rius…

Situat a tan sòls 70 km de Marrakech, la seva ascensió és una de les més populars d’aquesta serralada, ja que compta amb refugi del Club Alpí Francès en la seva base . És una muntanya que no s’ha de menyspreuar ja que els desnivells son forts i sòl haber bastanta neu durant la temporada hivernal amb ventisques freqüents en la part final de la ascensió.

L’ascens comença a Imlil, un petit poble bereber rodejat de muntanyes situat a 1.740 m en la vall del riu Ait Mizane i que marca la entrada al Parc Nacional del Toubkal. La electricitat va arribar a aquest poble el 1997 gràcies a una empresa de turisme extranjera que construí en la seva part alta un hotel de luxe.

Un cop arribats a Imlil, vàrem descarregar les motxilles i ens vàrem dirigir per un petit sender fins la petita població bereber de Aremd on establiriem el nostre “camp base”. Allí vaig passar la nit en un petit allotjament tradicional bereber on l’Ibrahim em va explicar les característiques de la ruta i detalls de la vida bereber,etc Aquest poble està situat en una de les empinades pendents de la vall i les seves cases fabricades amb adobe formes sinuosos carrers amb forma de laberint on circulen mules, gallines i altres animals amb llibertat. L’Alt Atlas és una regió que ha estat aïllada fins a èpoques recents. El seu entorn és fràgil i les tradicions i la cultura ancestrals dels seus pobladors han de ser respectades. Els berbers sòn gent amable i agradable que els encanta compartir la seva cultura pero reticents a les fotos sense permís.

El dia desprès, sense pressa, esmorzem i carreguem a la mula que ens acompanyarà les motxilles i el menjar. Durant el trajecte fins al refugi, podrem disfrutar de bonics paissatjes on la grandesa de la naturalesa ens sorprendrà a cada pas. Continuarem l’ascens passant pel “marabout de Sidi Chamharouch “ també anomenat Sultà del Diable (2310m.) continuant fins al “chiringuito on deixarem les mules ja que la neu no les deixa continuar. Durant els dies que estarem en la montanya, elles romandran en aquest lloc soltes pastant al seu aire. Carreguem les motxilles a l’espatlla i continuem la sendera fins a arribar al Refugi Neltner (3208m.) on farem nit.

Arribem abans de dinar i ens preparen un altre típic menjar bereber a base de verdura preparada en el Tajine. El refugi estava ple de grups d’alpinistes espanyols degut a les dates festives del pont de la constitució. Vaig passar la tarde compartint riures amb un simpàtic grup provinent del CAM de Parets del Vallès. Realment, una gent encantadora.

El dia desprès ens aixequem de bon matí i a les 6.00h empendrem el camí d’ascens que comença amb una pendent d’uns 200m., després es suavitza, arribats als 3700m i fins als 3850m es torna a empinar, desprès travessarem una cresta i finalment la aresta que arriba al cim on vàrem disfrutar de la inmillorable vista panoràmica on divisarem la plana de Marrakech, el llac Ifni i les impressionants muntanyes de l’Atlas. Vàrem ser els primers en arribar al cim a les 8.30h i feia un dia magnífic pero amb molt fred i vent.

L’Ibrahim i jo ens varem treure els guants per fer les fotos  i s’ens van gelar ràpidament els dits. Aixi que vàrem començar a baixar ràpidament i ens vam creuar amb el Giusseppe, un italià amb “copetderatera” també, que va pujar amb amb texans i un pijama a baix, sense menjar ni beguda. Redeu quin personatje! En el camí de baixada ens va adelantar com un autèntic downhiller. A les 10.00h arribem al refugi on ens vàrem parar a descansar, dinar i fer la motxilla per seguir el descens fins a Aremd. En el camí ens varem trobar al Giussepe i els vam assitir un altre cop amb menjar. La llarga jornada es va acabar en el llogaret de Aremd on varem descansar i vàrem disfutar d’un cuscus deliciòs per celebrar el cim express al toubkal.

Posteriorment, baixada a Imlil i disfrutar d’un dia de visita al meu aire per Marrakech.


Sponsors & Partners


Sol·licitar dossier de patrocini.