REPÚBLICA TXECA

Ciutats amb molt encant i molta birra.

PRAGA: La ciutat de les cent torres.

Praga té mil atraccions que inviten a recorrer els seus empedrats carrers en qualsevol moment del dia: l’Ajuntament de la Ciutat Vella amb el famós Rellotge Astronòmic de Praga. Carrerons estrets del Barri Jueu, que coneixem de les novel·les de Franz Kafka, impregnades de l’antiga llegenda sobre el Gòlem. Cafès i cerveseries que tempten a seure una estona, botigues de moda i creuers pel riu Moldava. El Pont de Carles d’estil gòtic i l’església de Sant Nicolau, l’església barroca més bella de Praga al barri de Malá Strana. Jardins del Castell, fora de l’enrenou urbà, Petřín amb un mirador que evoca la petita Torre d’Eiffel i el gran Castell de Praga … Cadascun dels barris praguenses té el seu ambient peculiar i un encant excepcional. Paradís per els fotografs que els agrada buscar el detall en els edificis i els paissatjes urbanites bucòlics.

Praga es presenta com una ciutat variable a la qual li agrada canviar d’estils: és romàntica i precipitada, antiga i moderna, però, sobretot, és una ciutat totalment cosmopolita, acostumada a rebre estrangers (a voltes massificada).

No es poden deixar de visitar els Pivovar o cerveseries algunes de les quals fabriquen la seva propia cervesa artesana. Els txecs són amb diferència els líders mundials de consum amb una mitjana per càpita de 145 litres anuals i aquesta cultura de cervesa es nota en els carrers de Praga i ens els camps fòra de la ciutat carregats de plantacions de malta i llúpol.

En el Pivovar U Fleků, fabriquen una cervesa negra pero amb sabor delicat desde 1499 i es pot degustar amb un bon plat de codillo de porc al forn o unes salsitxes típiques txeques a un preu molt raonable. Ho acompanyarem amb un licor de mel com a aperitiu o un Becherovka. Aquest és el més conegut pero n’hi ha centenars que podem trobar perdent-nos pels bonics carrers de la ciutat.

Diuen que Praga és una de les ciutats més belles del món. Les seves torres gòtiques, els palaus barrocs o viles d’art decó no són l’única cosa que val la pena visitar a Txèquia. En tot el país pots admirar més de dos-cents castells i palaus oberts al públic, així com els bells centres històrics de les ciutats, jardins ben condicionats, o les misterioses ruïnes que recorden temps passats.

ČESKÝ KRUMLOV

Al sud de Praga en una de les zones més interessants de Bohemia es troba un dels pobles més bonics que he vist mai.

Domina el castell sobre el meandre del Moldava (Vltava) amb un incomparable complex de cases burgeses i el poble als seus peus ple de carrerons sinuosos i racons romàntics. Teatres, fondes, cafeteries, tavernes medievals i una barreja variada de visitants de tot el món.

Les vistes des del castell són espectaculars i en el fossat de la fortificació hi habiten dos óssos com sempre desde fa segles quan habitaven caballers i guerrers.
Al nucli històric podem trobar més de tres-cents monuments històrics protegits, entre ells es troba el segon complex palatí més gran de la República Txeca i un dels teatres barrocs més antics i millor conservats del món.

Des de 1992, el casc històric i el complex del castell i del palau estan inscrits a la Llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

KARLOVY VARY

Anem ara cap al Nord per visitar la ciutat balneari de Karlovy Vary en la confluencia dels rius Ohře i Teplá.

Karlovy Vary va rebre aquest nom en honor de l’emperador del Sacre Imperi Romà-Germànic Carles IV, qui va fundar la ciutat en 1350. És famosa històricament per les seves fonts termals (13 fonts principals i uns centenars d’elles, més petites) i el riu Teplá, també d’aigües calentes. Posseeix també una interessant arquitectura.

Va arribar a ser un famós destinació turística al segle XIX, especialment per personatges internacionals il · lustres que buscaven tractaments termals. La ciutat és també coneguda pel Festival Internacional de Cinema de Karlovy Vary i on es fabrica el popular licor txec Karlovarská Becherovka.

El Becherovska és un licor d’herbes d’alta graduació amb un gust especial que pot resultar estrany per a molts paladars; pero res comparable amb l’agua que emana de les fonts a cops carregades de minerals i olors i amb una temperatura de 30 a 65ºC en alguns casos. Es pot veure gent peregrinant de font en font amb una gerreta de porcellana a la mà ( l’equivalent de la bombeta de material per als argentins) que utilitzen per beure aigua de les fonts quant tenen ocasió. Les diferents aigües d’aquestes fonts tenen fama desde fa segles de ser beneficioses per a la salut. Per a mi, els segurs efectes secundaris que tenen són un mal gust de boca al moment del consum i una pedra al ronyó si es fa un consum continuat. Pero segur, segur…

Els noms Karlovy Vary i Karlsbad tenen significat similar en txec (banys termals o balneari termal de Carlos) i en alemany (banys o balneari de Carlos) respectivament. Carlos en txec és Karel i el seu genitiu és Karlovy. La paraula var significa en txec “ebullició” i vary és una paraula arcaica per “banys termals”. En alemany Carlos és Karl i el seu genitiu és Karls, mentre que Bad significa bany o balneari. D’aquí el nom de la localitat en alemany: Karlsbad.