CIRCUIT ESCANDINAVIA

La màgia dels països nòrdics i els fiords.

En aquesta ocasió vàrem anar en un viatge organitzat. Una forma de viatjar que no m’atrau gaire doncs m’agrada més organitzar els viatges al meu gust i anar una mica a l’aventura. Pero aquesta vegada vam decidir aprofitar un circuit d’una agència de viatges pels paísos escandinaus on vaig disfrutar de la companyia de la Lorena, l’Emili i la Ainhoa i on vam conèixer gent fantàstica com l’Òscar i la Maria.

Vàrem volar de Barcelona a Copenhagen (Dinamarca). Allí vàrem passar dos dies visitant la ciutat i tots els seus atractius. Copenhaguen és una ciutat modèlica, tranquila i ordenada; on les bicicletes son les reines dels carrers i els seus habitants viuen en un entorn tranquil i segur. Copenhaguen és, a més, una bella ciutat en la que perdres i disfrutar d’un passeig pels seus carrers o els seus parcs. Finalment, Copenhaguen és també la ciutat amb millor vida nocturna de tota Escandinavia.
La millor manera de disfrutar Copenhaguen és caminant o en bicicleta. Travessar la Plaça de l’Ajuntament per a caminar pel carrer peatonal i comercial Stroget i arribar fins la monumental plaça de Kongens Nytorv, que serveix d’accès al petit moll de Nyhavn amb les seves façanes de colors i els seus cafès a la vora del canal, que s’han convertit en la imatge per excel·lència de la ciutat.Desprès un passeig pels palaus com Amalienborg, la clàssica visita a la Sirenita que reb als que arriben a Copenhaguen amb vaixell o a als parcs com els de Rosenborg o Frederiksberg, abans de completar el día visitant la caòtica proposta alternativa de Christiania.

El circuit ens va portar a volar fins a Helsinki per passar-hi tres dies. L’anomenada perla del Bàltic, és una ciutat de quasi un mil·lió d’habitants dispersos per una extensa àrea d’edificis de petita alçada i parcs. La ciutat està rodejada per llacs, els fèrtils camps del litoral, boscos i el mar. La seva importancia històrica naix del seu estratègic port, que encara avui és un dels eixos de comunicació del nord d’Europa. Es tracta d’una ciutat agradable, on els principals llocs d’interès es troben en els barris centrals, molt propers entre sí. Destacar Suomenlinna, una de las majors fortaleses marítimes del mòn, el Museu d’Art Contemporàni i l’original Esglèsia de la Roca. La magnífica Plaça del Senat també mereix la pena, amb la seva catedral luterana d’estil neoclàssic, així com el Museu Nacional i el del Ferrocarril.

Donat que Helsinki té el centre tan compacte es pot explorar en un o dos dies, per la qual cosa Lorena i jo vam dedicar el tercer dia a visitar Tallin, la capital de la veïna República d’Estònia. En el port de Helsinki vàrem agafar un ferri junt amb una massa de finlandesos que anava a Tallin per comprar productes alcohòlics, doncs sòn més barats que a Finlàndia. En fi, que n’hi havia molts que arribaven bén arreglats a Tallin degut a que els preus de les copes en el vaixell ja eren econòmics com a Estònia.
A Tallin, no es conserva íntegra la muralla que envoltava la ciutat, pero casi. Traspassar els seus murs és entrar en la Edat Mitjana; és el maravellòs centre històric de la capital amb els seus carrers estrets adoquinats. Allí trobem la Catedral Alexander Nevsky en el turó de Toompea o l’Ajuntament en l’animada plaça, ambdòs són edificis molt representatius de la ciutat, com també ho és la esglèsia de Sant Olav, amb la seva torre desde la que es divisa tot, o la torre Pikk Hermann. És inútil destacar algún edifici en concret perque tot el conjunt és fantàstic i mereix la pena perdres passejant.
De tornada tot un espectacle de finlandesos fent cua al ferri bastant perjudicats i carregant carretilles amb caixes plenes de begudes alcohòliques.

Al dia següent embarquem en el Viking Line, una línia naval que ens transportarà durant la nit desde Helsinki fins a Estocolmo. En el vaixell el mateix ambient que en el ferri. Em va recordar a l’episodi dels Simpson on creuen fins a aigües internacionals per tal de no tenir que obeïr les lleis de restriccions de jocs i llei seca. En fi, va ser un viatje emocionant on la barra del bar, el casino i la petita pista de ball eren els llocs més freqüentats.

A Estocolm vàrem passar dos dies visitant la ciutat i tots els seus atractius. Estocolm, una de las més precioses capitals del mòn, està edificada sobre 14 illes unides per 57 ponts. Els bells edificis i la proximitat a l’aigua caracteritzen aquesta ciutat. Aquí trobem el primer Parc nacional urbà del mòn, Ekoparken, com un pulmón verd de la ciutat.

Estocolm amb els seus 750 anys d’història i animada vida cultural ofereix una amplia varietat de museus i punts d’interès turístic de categoría mundial. Es pot arribar a peu a la majoría de les atraccions turístiques. Vàrem visitar l’Ajuntament de Estocolmo, vàrem pujar a la seva torre (Stadshustornet) i vam disfrutar de les fantàstiques vistes de la ciutat. Ens vam perdre passejant per la part més antiga de la ciutat, Gamla Stan, un dels núclis urbans medievals millor conservats del món. Vam passejar pels petits carrerons serpentejants plens de botigues plenes d’artesanía, antigüetats, galeríes d’arte i cafès. A Gamla Stan es troben també el Palau Reial i la catedral (Storkyrkan).

En la illa verda de Djurgården están algunes de les atraccions més populars de Estocolm. Vam visitar el mundialment famòs vaixell reial de guerra Vasa pero també hi ha el museo a l’aire lliure més antic del mòn Skansen, o el Junibacken de Astrid Lindgren. També és interessant veure Estocolm desde l’aigua. Una ciutat construïda sobre catorze illes naturalment ofereix fantàstiques vistes desde l’aigua. Estocolm també té un fantàstic arxipèlag amb 30.000 illes, esculls i petits illots al voltant.

El circuit ens va portar a Noruega passant per Lillehammer amb destinació Oslo. A la capital de Noruega, hi vàrem passar dos dies molt interessants. Al centre, vam visitar l’ajuntament i la Galería Nacional que forma part del Museo Nacional d’art, arquitectura i disseny. La Nova Òpera és un dels escenaris d’òpera més espectaculars del mòn. Fou dissenyat per l’estudi d’arquitectes Snøhetta. L’espectacular edifici gaudeix d’una magnífica ubicació a Bjørvika, amb vistes panoràmiques sobre el Fiord de Oslo. La Fortalesa Akershus queda prop de l’Ajuntament en el cor de Oslo. El carrer principal al recinte de la fortalesa va per la porta de la carrer Kirkegata. Pel puente llevadís que creua el carrer Kongens gate s’arriba al Centre d’Informació de la Fortalesa, el Museu de la Resistència i el Castell de Akershus. En la plaça major de la fortalesa està el Monument Nacional que conmemora les víctimes de la segona guerra mundial.
El Parc d’escultures de Vigeland (Vigelandsparken) és una de les atraccions més visitades de Noruega amb més de 1 mil·lió de visitants l’any. L’excepcional parc escultòric és el treball de tota una vida de l’escultor Gustav Vigeland (1869-1943), amb més de 200 escultures de bronze, granit i ferro forjat. Vigeland fou tambié el dissenyador del conjunt arquitectònic del parc.

Vàrem fer una excursió a la península Bygdøy per visitar el Museu de la nau polar de Fram (Frammuseet), el museu dels vaixells vikings i el museu Kontiki/Ra:

La nau FRAM fóu utilitzada en tres grans expedicions polars dirigides por Fridtjof Nansen (1893-1896), Otto Sverdrup (1898-1902) i Roald Amundsen (1910-1912). El FRAM fou construït en 1892, i conserva en el seu interior tots els objetes originals. Al voltant de la nau, hi ha una exposició interesantíssima sobre la història de les expedicions polars.

El museu Kontiki/Ra mostren les balses amb el mateix nom que vam realitzar expedicions nautiques fascinants pel pacífic i l’Atlàntic.

L’altre museu mostra els vaixells vikings millor conservats del mòn. Els vaixells van ser trobats en tres grans tombes reials, en les proximitats del fiord de Oslo. Allí van ser enterrats fa més de 1100 anys per a transportar als seus reials propietaris al regne dels morts. El museu mostra també les meravelloses troballes fetes en las tombes: petites embarcacions, trineus i l’únic carro de la època vikinga; a més de teixits i objectes domèstics.

Finalment, vàrem realitzar una excursió a Holmenkollen, en el Museu de l’esquí i la Torre del trampolí de salts. El museu d’esquí mostra 4000 anys d’història de l’esquí. Les exposicions sobre les expediciones polars mostren els equips de Nansen i Amundsen. El museu també alberga exposicions sobre la història olímpica.

Per carretera ens vam desplaçar a la regió dels fiords. Fem una petita parada a Borgund on es troba una de les esglesies de fusta vikingues més característiques del país. Construídes aproximadament el 1150, van estar en servei fins que el 1870 es va contruir una catedral prop amb major capacitat. Continuem per la regió dels fiords on parem per visitar el glaciar de Nigards. Vàrem navegar pel fiord més profund i impressionant, el Fiord dels somnis amb 200km de llargada i alçades de 2045m i profunditats fins a 1308m desembarcant a Gudvangen. Va ser un impressionant viatge amb paissatges fantàstics i avistaments d’alguna petita balena.
Per carretera fins a la Vall de Voss, vam realitzar una excursió amb el tren de Fläm, una magnífica obra d’enginyeria civil que recorre aquestes estretes valls. Després vam seguir el camí fins a Ulvik on vam pernoctar.

Al dia següent directes a Bergen on vam acabar el nostre viatge. Bergen és la capital dels fiordes del sur i va ser fundada pel rei viking Olav Kyrre. Bergen és també una preciosa ciutat escandinava on val la pena perdres: caminant pel mercat del peix (on provarem el salmó fresc, marisc i altres fruits del mar); visitant el vell Port de Bryggen, la espectacular Ciutat Vella Hanseàtica i el centre cívic; o pujar amb funicular al turó Fløyfjellet amb unes vistes impressionants de la ciutat i el seu fiord.