RIVIERA MAYA (MÈXIC)

Riviera maya no és tan sols un destí de platja, és a més un destí cultural i d’aventura.

Com no només de muntanya viu l’aventurer en aquest cas vàrem anar a la Riviera Maya en la Península del Yucatan a Mèxic. Es tracta d’una destinació exòtica i una mica massa turística per al meu gust. Tot i això vàrem disfrutar molt la estada i vam complir l’objectiu de relax.

La Riviera Maya s’extèn per més 130 kms. de franja costera, ubicada en l’Estat de Quintana Roo, a Mèxic i a la vora del Mar Carib. Riviera maya no és tan sols un destí de platja, és a més un destí de recerca cultural en busca de l’ànima dels mayes a través del magnífic tresor arqueològic existent en la zona. La zona fou una de les més poblades de l’antic Imperi Maya, existint en la actualitat múltiples jaciments arqueològico que preserven l’esplendor i la cultura d’aquesta civilització. Molts altres jaciments resten per ser recuperats. A més, aquesta zona és propícia per a l’aventura degut a l’existencia de la selva, els cenotes i el preciòs mar turquesa on es pot practicar submarinisme, kayak o qualsevol altra activitat aquàtica. Existeixen grans àrees de reserves ecològiques que s’han mantingut quasi inalterades amb exuberant flora i fauna.

Ens vam allotjar en un dels hotels d’una cadena espanyola que hi ha a Playa del Carmen prop de Cancún , i els primers dies vam disfrutar de la platja, del menjar autòcton i de la ciutat de Playa del Carmen. Pero com fem de costum en els nostres Viatges, Lorena i jo, vam decidir anar a explorar la zona. Una possibilitat és l’alquiler de vehícles sense conductor. Aquesta és una opció poc recomanable per a un turista ja que vàrem parlar amb un altra parella que van tenir un problema amb un policia que els va demanar un soborn per evitar una multa, a més dels problemes de seguretat i de trànsit. Amb la qual cosa, acordavem excursions cada dia un preu econòmic amb un xofer a Playa del carmen que a la vegada ens feia de guia i ens explicava els costums dels país.

Entre les excursions que vam fer són les següents:

-  Chichén Itzà: El monument més representatiu i espectacular de la cultura maya. Fundat el segle V a.C. i habitada fins al segle XIII d.C. época   en la que van desapareixer misteriosament. Vàrem visitar tot el magnífic jaciment geològic i per la tarde vàrem visitar la bonica ciutat de Valladolid.

-  Tulum: són les úniques ruïnes mayes existents sobre el mar carib. És un lloc paradisíac i fascinant en quant a arquitectura. Per la tarde vàrem anar a Xel-ha, un acuari natural inmens en mig de la selva on vàrem bussejar i navegar entre els manglars. S’anomena Xel.ha que significa barreja d’aigües on es barreja l’aigua salada del mar i la dolça dels manglars i rierols.

-  Cancún i Isla Mujeres: aquesta la vam fer pel nostre compte agafant un autobus a l’estació de Playa del Carmen amb destinació cancún. Vàrem visitar la gran ciutat de Cancún i allí vàrem agafar un ferri cap a Isla mujeres., que fou declarat sagrat pels mayes. Actualment és una destinació turística ideal per a la pràctica de l’snorkeling i el submarinisme.

-  Cobà i cenotes: ens vam endinsar en la jungla per visitar una aldea actual dels anomenats descendents dels mayes. Vàrem visitar un cenote obert i un altre subterrani; i vàrem visitar el jaciment arqueològic de Cobà. Aquesta piràmide si que es pot pujar  a diferència de la de Chichen Itzà per observar les magnífiques vistes.

En quant a gastronomia són molt típiques las tortas de maíz, frijoles, guacamoles, enchiladas, tacos,etc.  Entre les begudes: la cervesa, el tequila, el mezcal i el pulque.

Tenir en compte que entre l’1 de juny i el 30 de Novembre és época d’huracans. Nosaltres vàrem coincidir amb un que va passar a uns 400 km de la costa i el qual no ens va afectar durant la estancia pero si que vàrem patir les conseqüencies en forma de turbulències a la tornada amb avió.

No oblidar crema protectora per a l’implacable sol i repelent per als mosquits.

Al ésser un destí turístic, la seguretat en aquesta zona és molt bona i no té res a veure amb la resta del país. Tot i la presencia de militars i policia fortament armada es tracta d’un destí paradisíac. Aquesta zona ofereix multitud de possibilitats per als visitants algunes de les quals haurem de deixar per a properes ocasions com per exemple el submarinisme a mar obert a Cozumel o el submarinisme espeològic en els cenotes.