MARROC

Ciutat i muntanya. Marrakech i Atlas

Aprofitant el Pont de Constitució, vaig decidir anar al Marroc per ascendir el Toubkal i visitar Marrakech.

El Toubkal és el cim més alt del Marroc, de la serralada de l’Atlas i de tot el nord d’Àfrica. L’ascensió comença en la petita població bereber de Imlil. Allí i en la veïna Aremd, vaig disfrutar de l’acolliment bereber i de la seva forma de viure.

Un cop fet el cim, em vaig desplaçar a Marrakech. Aquesta és una de les ciutats més importants del Marroc, i juntament a Rabat, Meknes i Fes, una de les quatre ciutats imperials.

La seva ubicació entre el Sàhara, la majestuosa formació muntanyosa de l’Atlas i l’Anti Atles el fa estar en el centre d’una cruïlla en la qual comerciants, mercaders, poetes i viatgers van prendre com a lloc d’aturada des de fa segles.

La seva medina, plena d’història, forma part dels Monuments Patrimoni de la Humanitat, la vistositat dels seus carrers, estrets i entrecreuades, el colorit soc o l’atrafegada plaça Jemma El Fna són els punts clau per a la visita a la ciutat. Encara que la majoria dels edificis religiosos i mesquites, no són accessibles per als no musulmans, per la seva singularitat, han d’estar en aquesta guia.

Marrakech és una ciutat amb hotels i allotjaments. Entre els establiments hotelers cal destacar els riads, cuidades cases senyorials reconvertides en estances on totes les facilitats actuals conviuen amb una decoració tradicional i refinada. A més, gràcies al seu aeroport internacional Marrakech Menara, i les bones connexions per carretera, la ciutat té una excel·lent comunicació amb la resta de països i amb el seu propi país.