DOLOMITI SUPERSKI 2

Alçada Máxima.: 3.343 m.
Localització: Alps – Itàlia.
Principals dificultats: Nivell tècnic de les pistes d’esquí escollides i la quantitat de kilòmetres recorreguts cada dia. També fora pista amb neu pols.
Dates expedició: 8 Febrer – 14 Febrer de 2014

Sella Ronda és la millor volta amb esquís de tota Europa. Es troba a Itàlia , en els Dolomites , i comprèn alçades entre 1.132–3.342 metres.

Descripció:

El gran Dolomiti Superski es mereixia una segona visita. Tot i que el 2011 hi vam fer una expedició a fons, aquest any hem volgut repetir en aquest espai natural que és una autèntica meravella tant en hivern com en estiu.

La successió de borrasques que han assolat en les últimes setmanes la costa atlàntica i cantàbrica amb temporals, van continuar fins als Alps descarregant grans quantitats de neu. Hi havia pistes amb més de 3 i 4 metres de gruix de neu i unes condicions magnífiues de fòra pista amb neu pols i amb la única prevenció que hi havia un nivell 3 (sobre 5) de perill d’allaus- risc moderat.

Situada a cavall entre les regions italianes del Veneto i Trentino-Alto Adige(SüdTirol), el Dolomiti Superki és la major àrea esquiable del món, parlant sempre de dominis on no totes les seves pistes estan connectades per remuntadors però gestionats per una empresa comuna. En total són 12 àrees que sumen 1.200 quilòmetres, totes unides sota un mateix forfait. El seu parc de remuntadors és capaç de transportar més de 630.000 esquiadors a l’hora.

Els seus responsables arriben a qualificar aquest vast domini, com una ‘màquina de guerra’ perfectament greixada i sempre en moviment gràcies a una plantilla de més de 3.000 persones en plena temporada.

Algunes dades de Dolomiti Superski:

- Àrea esquiable: 3.000 km2
- Quilòmetres de pistes: 1.200
- Remuntadors: 450
- Capacitat transport: 630.000
- Treballadors: 3.000

En aquesta ocasió, els meus cosins Jordi i Sisco, ens vàrem buscar un apartament en la bonica població de Canazei, just al rovell de l’ou.

Des d’allí cada dia vàrem explorar les diferents zones. El primer dia, nevava i feia boira. Com us he dit: La successió de borrasques que han assolat en les últimes setmanes la costa atlàntica i cantàbrica amb temporals, van continuar fins als Alps descarregant grans quantitats de neu. vàrem agafar l’ski bus i ens vam dirigir a Alba di Canazei, per enfilar les pistes del Ciampac. Vàrem realitar bàscament l’skitour Panorama, destacant la pista negra Ciampac on no hi toca el sol en tot el dia i per tant molts cops hi ha grans superfícies de gel i la interessant i divertida Pista vermella 1 que descendeix entre el bosc fins a Pozza di Fassa.

http://www.skitourpanorama.com/

Els segúents dies ens vam dedicar a realitzar els circuits del Sella Ronda:

El skitour de Sella Ronda és extraordinari. Uns 40 km de llargada per pistes d’esquí entre un paissatge meravellòs que ofereix vistes impresionants a la zona més bonica de Dolomites. La volta sella Ronda és circular i es pot fer en els dos sentits. Seguint el sentit horari indicat amb senyals de color taronja, amb una longitud d’uns 37 km o seguint els senyals de color verd (sentit antihorari)amb 38,7 km. Cada volta ofereix coses diferents y les pistes per on transcorre sòn també completament diferents. La volta en color taronja és més difícil i per això es recomana més bé als esquiadors experimentats. La volta de Sella Ronda ens pot ocupar gairebé el dia sencer, si es va parant per menjar, fer fotos i descansar (també dependrà del nivell dels esquiadors). Es recomanable sortir aviat pel matí per no quedar-se penjat en algún punt del circuit doncs els remuntadors tanquen a les 17.00h i el servei de bus també sol acabar a aquesta hora.

A continuació us deixo els dos circuits (veureu que són més llargs perque vàrem repetir pistes i hi figuren lels remuntadors):

Circuit Verd (sentit horari):

Circuit Taronja (sentit antihorari):

La resta de dies, va sortit el sol per fi, i vàrem explorar la resta de regions de Sella Ronda, que ofereix uns 550 km de pistes d’esquí en total. Hi ha pistes per a esquiadors de tots els nivells. Hi ha possibilitat de practicar curving, freeride, esquí de muntanya, alpinisme i esquí de fons. La volta es pot començar en aquests centres: Campitello, Canazei, Val di Fassa, Arabba, Colfosco, Corvara i Val Gardena.

10 Recomanacions:

- Realitzar la volta a Sella ronda en els dos sentits (circuit verd i circuit taronja.)

- Visitar la zona de Arabba i marmolada per les vistes i el nivell tècnic de les pistes.

- Per a esquiadors experts, les pistes negres Ciampac i Sasslong (campionat del món).

- La zona de fora pistes de Canazei a Passo Pordoi.

- La pista més llarga de l’estació amb 10.5 km. “La Longia” és Vermella i baixa desde Seceda 2.518m fins a Ortisei 1.236m.

- No deixeu de probar el bombardino, una beguda alcohòlica a base de crema d’ou i cafè.

- L’Apres ski a Canazei es diu Paradise i The Cliff.

- Si aneu amb nens, la zona de Corvara serà la més adequada.

- Per a disfrutar esquiant: la vermella anomenada Del Bosco que baixa desde belvedere fins a canazei a través del bosc. amb bona neu pols hi ha un llarg caminet fora pista vora el riu que agafareu en el primer pont i abandonareu en el segon just abans d’acabar la pista.

- Visitar la zona de snowparc baix del Sassolungo.

http://www.dolomitisuperski.com/