BALI (INDONESIA)

Una destinació exòtica.

Aprofitant el viatge de noces a Australia, en el qual vam realitzar una ruta bastant mogudeta, vam decidir fer escala de tornada en aquesta maravellosa illa d’Indonèsia. Es tracta d’una destinació molt exòtica pero massa turística per al meu gust. Tot i això vàrem disfrutar molt la estada i vam complir l’objectiu de relax.
No us cregueu que vàrem estar tirats a la platja, sinó que vam voltar mitja illa visitant temples, camps d’arròs, volcans, teatres balinesos, ciutats,mercats d’artesans, etc i empapant-nos de la vida i costums balinesos.

Ens vam allotjar en un dels hotels d’una cadena espanyola que hi ha a Nusa Dua, i els primers dies vam disfrutar de la platja ( sòls pel matí que per la tarde desapareixia per la marea baixa), del menjar autòcton i de la ciutat de Denpasar. Pero com fem de costum en els nostres viatges, Lorena i jo, vam decidir anar a explorar la illa. Una possibilitat és l’alquiler de vehícles sense conductor. Aquesta és una opció poc recomanable per a un turista ja que les carreteres a Bali no responen als estándars d’Europa. La senyalització és mediocre, es molt fàcil perdre’s i en algunes zones hi ha molt de bullici de furgonetes, carros y milers de motos. No hi ha una gran “cultura” automovilística i és molt fàcil trobar-se en un accident. Amb la qual cosa, vam acordar un preu econòmic amb un xofer autòcton cada dia que a la vegada ens feia de guia i ens explicava els costums dels país.

Com Bali està molt aprop de l’ecuador té tan sols dos estacions, la seca i la plujosa. Nosaltres vam anar-hi en l’estació seca que dura de maig a octubre. Pero pot ploure en qualsevol época de l’any. Com és un país tropical, tots els días fa calor en la terra baixa i en la costa amb temperatures entre 24 i 32ºC, baixant a 15ºC en la altiplanície i les zones de muntanya. Pero la humitat pot fer que el calor resulti molt asfixiant.

A Bali es pot viajar amb dólars USA. L’Euro, és acceptat en alguns comerços de Kuta, Nusa Dua, etc . Pero de moment, no canviarà la situació de domini absolut del USdollar. Com sempre, jo prefereixo mourem en la moneda local, que en aquest cas és la Rupiah.

Bali es una excepció en la musulmana Indonesia, aquí predomina la religió “Hindú Bali” amb el 95 % de la població, essent musulmana sols el 2.5 %, cristiana el 1.75 % i Budista 1.75 %. Existeis en realitat una asombrosa varietat de religions i un lloable grau de tolerancia religiosa. Hi ha milers de grans temples espectaculars, realitzats amb grans blocs de pedra volcànica per tota la illa. Però cada casa també té el seu petit temple on cada dia realitzen petites ofrenes de menjar, flors, etc per als esperits.

A Indonesia coexisteixen més de 330 llengües i dialectes diferents, que majoritariament pertanyen als grups lingüístics polinèsic i malaï. De totes elles, la llengua culta escollida com a llengua oficial és el Bahasa Indonesi. L’anglès es parla en moltes zones del país, i sobretot en una destinació tan turística. Nosaltres no vam tenir més problema que el petit accent amb que parlen l’anglès ( this is “por” you, Alonso “pormula” one,etc) i si no el parlaven, són gent acollidora que es fan entendre sense cap problema amb signes o d’altra manera.

El menjar Balinès es caracteritza per la seva extraordinaria varietat. Es un espectacle de colors, aromes i sabors. A pesar de que l’arrò sigui el comú denominador en tots els plats, aquest es condimenta de forma diferent en cada ocasió.

El satay és un dels plats més típics. Son pinchos de carn de corder o pollastre, servits amb salsa de cacahuets. Entre altres ingredients, pot portar salsa de soja, suc de llima, cacahuets, alls, curry, mel,coco, etc.

Respecte a les begudes, els sucs de fruita tropical, el te indonesi i el cafè són bastant bons, així com la cervesa Bintang i el vi d’arròs Bali Brem. Recomano beure agua bullida o embotellada, per a evitar situacions desagradables. Molt en compte amb els sucs naturals que venen al carrer.

En tota la platja de Jimbaran hi ha petits restaurants ( chiringuitos) que ofereixen peix i marisc frescos i de qualitat a un preu raonable i amb una mica de sort amb un espectacle de música en directe.

Entre els llocs a visitar us recomano la capital Denpasar i el centre comercial de Kuta, algúns dels mercats d’artesans en talles de fusta i artesans picapedrers a Ubud, les platjes de Nusa Dua i Jimbaran , els temples d’Uluwatu, Tanah Lot i el fantàstic temple Pura Ulun Danau Bratan ( a Bedugul), les bancades d’arrossars i les muntanyes de l’interior de la illa, el volcà Kintamani o les danses balineses a Celuk.

+ vídeos en el canal copetderatera en el Youtube.