NEWS

Arxius: febrer, 2019

Un llop al port?

Publicat: febrer 4th, 2019

No Comments

Aquesta setmana passada va nevar al port i vam aprofitar per fer un parell de sortides.
En l’última vaig trobar aquestes petjades grans:

La traça de la dreta és meua: num. 44 EUR – uns 32 cm

La de l’esquerra sembla de gos però té una llargada de 11cm i una amplada de 7cm! Amb ungles ben marcades.

Mides de traça de LLOP:

I ara direu: que diu este tarugo? Llops al Port? Doncs no estic afirmant res…simplement que la zona on he trobat aquest rastre no hi ha gossos. El mateix dia he trobat rastres de guineus i de cabirols, però res de presencia humana. LLavors l’animal havia d’anar sòl.

En les imatges es veu que ha de ser un animal gran, que caminava en línia recta per una zona molt boscosa. Els gossos solen seguir traçats més aleatius i no tan rectilinis (girs,voltes,etc).

Fa uns anys vaig llegir un reportatge en algun diari que venia a dir que el llop estava recuperant territori gràcies a la protecció de l’administració i que havia repoblat el sistema ibèric arribant fins a Albarracín (Teruel). Era possible que en uns anys arribessin a Catalunya i València a través dels Ports.  El llop depèn del cabirol per a viure, i agafa territori conforme aquest es va establint. És evident que la repoblació de cabirols en els Ports va donant els seus fruits i en els últims anys es ja relativament habitual veure algun especímen.

El cabirol és la dieta bàsica del llop. La presència del jabalí i les cabres hispàniques afavoririen la seva implantació.

Els experts afirmen que es possible que un exemplar únic desterrat, pot ocupar nous territoris en busca de cabirols. Alguns experts vaticinen que vindrien a través dels Ports de Morella cap al 2020. Però potser ja són aquí.

No sóc cap expert en el tema, però he tingut la sort de viatjar i veure llops tant en llibertat com en parcs en cautiveri, i els rastres que he vist avui s’assemblen als de llop.

Per als escèptics, si un linx pot perquè no un llop?:

https://www.europapress.es/catalunya/noticia-lince-capturado-baix-llobregat-llevaba-tiempo-catalunya-sera-liberado-semana-20180607121000.html

Algú més en parla:

https://elpais.com/ccaa/2018/02/04/catalunya/1517784386_886371.html

http://cronicaverde.blogspot.com/2008/07/lobos-pirenaicos.html

https://elpais.com/diario/2003/11/17/cvalenciana/1069100283_850215.html