NEWS

Arxius: febrer, 2014

Arbres monumentals dels Ports.

Publicat: febrer 20th, 2014

No Comments

Coneixeu els nostres gegants de la naturalesa! Als Ports tenim un dels conjunts d’arbres monumentals més importants del nostre país.

Són els avantpassats dels nostres pins, carrasques, roures, faigs, teixos, oliveres, … A més de la seva excepcional mida, amaguen magnífiques històries que expliquen la seva supervivència i s’han guanyat el respecte, l’admiració i l’estima de la gent del territori .

Aquí teniu 17 dels arbres monumentals declarats o proposats que es poden visitar. Excepte el Pi de Balija i Lo Parot, tots estan dins del territori del Parc Natural dels Ports. Alguns d’aquests arbres es troben en terrenys particulars. Respecteu la propietat privada.


Dolomiti Superski again…

Publicat: febrer 18th, 2014

No Comments

El gran Dolomiti Superski es mereixia una segona visita. Tot i que el 2011 hi vam fer una expedició a fons, aquest any hem volgut repetir en aquest espai natural que és una autèntica meravella tant en hivern com en estiu.

La successió de  borrasques que han assolat en les últimes setmanes la costa atlàntica i cantàbrica amb temporals, van continuar fins als Alps descarregant grans quantitats de neu. Hi havia pistes amb més de 3 i 4 metres de gruix de neu i unes condicions magnífiques de fòra pista amb neu pols i amb la única prevenció que hi havia un nivell 3 (sobre 5) de perill d’allaus- risc moderat.

Situada a cavall entre les regions italianes del Veneto i Trentino-Alto Adige(SüdTirol), el Dolomiti Superki és la major àrea esquiable del món, parlant sempre de dominis on no totes les seves pistes estan connectades per remuntadors però gestionats per una empresa comuna. En total són 12 àrees que sumen 1.200 quilòmetres, totes unides sota un mateix forfait. El seu parc de remuntadors és capaç de transportar més de 630.000 esquiadors a l’hora.

Els seus responsables arriben a qualificar aquest vast domini, com una ‘màquina de guerra’ perfectament greixada i sempre en moviment gràcies a una plantilla de més de 3.000 persones en plena temporada.

Algunes dades de Dolomiti Superski:

- Àrea esquiable: 3.000 km2
- Quilòmetres de pistes: 1.200
- Remuntadors: 450
- Capacitat transport: 630.000
- Treballadors: 3.000


Seguir llegint…


Ciclogènesi explosiva

Publicat: febrer 5th, 2014

No Comments

La ciclogènesi explosiva (‘bomba meteorològica’), associada a una profunda borrasca atlàntica, que va deixar nevades copioses aquest dilluns i vents huracanats dimarts, tendeix a perdre força, encara que un total de 24 províncies espanyoles de 12 comunitats autònomes estan en alerta aquest dimecres per onades de fins a 9 metres, vents de fins a 90 km / h i nevades de fins a 15 centímetres de gruix sobre el sòl.

En los últims dies s’han registrat onades de més de 20 metres d’alçada a Galicia, concretament a Estaca de Bares (La Coruña). Les regions de l’Atlántic en la zona nord de Espanya són les que solen registrar un onatje de major alçada, segons les dades computades per Ports del Estat.

Aquestes onades s’han cobrat diverses victimes en els últims dies en el cantàbric. Mereix una reflexió el fet en que no eren pescadors, mariners ni surfistes, sinó gent que mirava l’espectacle de les ones en els espigons o platjes i van ser engolits per la força brutal e imparable del mar.

Us deixo una sèrie de gràfiques on s’explica la formació de les ones i diverses dades:

Fonts: Puertos del estado,Ministerio de Fomento. El Periòdico.