NEWS

Arxius: maig, 2012

P.N. Sierra de Francia y Batuecas

Publicat: maig 21st, 2012

No Comments

El P.N. Sierra Francia y Batuecas està situat al sud de la provincia de Salamanca i amb una extensió de 30.183 ha pertanyents a 14 municipis, el Parc Natural forma part de les estribacions occidentals de la Cordillera Central. Les seves cotes més altes se situen en el Pico Hastiala (1.735 m) i en la cresta de la Peña de Francia, que amb els seus 1.723 m domina el conjunt de la comarca, trobant la menor alçada en el terme municipal de Sotoserrano, a la ribera del riu Alagón, sobre els 400 metres.

El Parc s’estableix en la divisoria de dos conques hidrogràfiques: els rius Alagón, Francia i Batuecas verteixen al Tajo, mentre que el Agadón pertany al Duero. Encara que està situat en la regió mediterrànea, la diferencia d’alçada existent i la orientació de les vessants determinen la existencia de zones amb una clara influència atlàntica, i altres molt més càlides de tendencia mediterrànea que en conjunt afavoreixen una gran diversitat faunística i florística, i permeten la producció de cireres, raïm, olives o castanyes. Pero aquest singular entorn disposa, a més, d’una gran riquesa cultural i un important patrimoni històric-artístic, amb tres núclis declarats «Conjunto Histórico – Artístico», entorns amb pintures rupestres, restes de mines romanes o ermites i monasteris repartits per tot el seu territori.

Aquesta és la ruta de pujada a la penya de Francia des de l’Alberca:

Distancia recorreguda: 18,17 kilómetres
Alçada min: 1.048 metros, max: 1.728 metros
Desnivell acum. pujant: 888 metros, baixant: 915 metros

Aquí us deixo també un parell de rutes entre aquests pobles tan interessants:

Camino de las Raices: Camí circular a les vores de l’Alberca.

Camino del Agua: Camí circular entre Mogarraz i Monforte.

Las Batuecas: van ser declarades reserva natural i en el seu espai es protegeixen entre altres espècies animals el linx (“lince”), el galàpago lepròs, el voltor negre,etc En quant a flora destaca l’alzina , l’alzina surera, l’arboç, castanyers,brucs i ginebres.

S’accedeix fàcilment desde l’Alberca per una carretera en bon estat o per sendera seguint la GR-10. Quan s’assoleixi el Portillo val la pena parar-se per fer un cop d’ull a la magnífica panoràmica. Desprès baixem fins al monestir de San José des d’on remuntarem el riu Batuecas i podrem visitar els abrics naturals on figuren pintures rupestres pero amb mal estat.

+ rutes al meu wikiloc.